Це потрібно знати

Многие люди сталкиваются с ситуацией, когда необходимо подать жалобу, в частности, в государстве...
Не редкие случаи, когда на месте ДТП сотрудник ГАИ самостоятельно вызывает эвакуатор, который пе...
Наступает пора зимних «каникул»: отдыха и развлечений! И конечно же, многие люди пла...

ПРИМИРИЛИСЬ З ПОТЕРПІЛИМ? ЯК ЗАКРИТИ СПРАВУ…


Кожен з нас вчиняє життєві помилки, будь то дія чи якась бездіяльність, з умислу чи необережності. Деякі з них можливо виправити, а деякі, нажаль, ні. Разом з тим, непоодинокі випадки, коли людина вперше вчинила злочин та всіляко намагається загладити свою провину перед потерпілим. Великий та нелегкий крок, це початок спілкування з потерпілим. Вважаймо, що досягли взаєморозуміння. Камінь впав з душі…А що перед очима? - кримінальна справа. Що робити? - закривати. Яким чином? – читаймо наступну інформацію…

На всіх стадіях кримінального провадження потерпілий має право примиритися з підозрюваним, обвинуваченим і укласти угоду про примирення. Примирення є підставою для закриття кримінального провадження.

Згідно до ст. 46 КК України особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона примирилася з потерпілим та відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Отже, розглядати питання щодо закриття справи можливо за умови вчинення злочину вперше. Якщо людина притягалася до адміністративної відповідальності, це не означає що вона скоїла злочин. Адміністративна відповідальність настає за проступок, а не злочин. Деякі люди путають ці поняття, тому наголошую одразу.

Від ступеня тяжкості злочин повинен бути невеликої тяжкості (тобто, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років, або інше, більш м'яке покарання за винятком основного покарання у виді штрафу в розмірі понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), або середньої тяжкості (основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше п'яти років), при цьому скоєний при необережності.

Особливу увагу слід приділити порядку відшкодування збитків потерпілому або усунення шкоди. Факти вчинення таких дій обов’язково необхідно документально оформлювати. Це важливо як для підозрюваного (обвинуваченого), так і для потерпілого.

Якщо вище наведені умови відповідають обставинам по справі, то необхідно звернутися до прокурора з відповідним клопотанням (заявою). Встановивши на стадії досудового розслідування підстави для звільнення від кримінальної відповідальності та отримавши згоду підозрюваного на таке звільнення, прокурор складає клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності та без проведення досудового розслідування у повному обсязі надсилає його до суду. Зверніть увагу, що суд вирішує питання щодо звільнення особи від відповідальності та закриває кримінальне провадження, тобто справу.

Сподіваюся, дана стаття зорієнтує Вас на вірний шлях. У разі виникнення труднощів щодо порушених питань, звертайтесь до адвоката.

Эту и другие статьи Вы также сможете найти в газетах "Харьков на Ладонях" и "Час-Пик"

    МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов  
 
© 2012 - 2024, Защук Валентина Володимирівна